Azja – kontynent pełen smaku

Teraz pora przenieść się na Daleki Wschód, bo tam kryją się kulinarne cuda, które zasmakowały wielu milionom konsumentów na całym świecie.

Ciężko się dziwić, jeśli weźmiemy pod uwagę charakter kuchni azjatyckiej i jej zachwycającą różnorodność.

Praktycznie każdy kraj Azji ma nam do zaproponowania w pełni autonomiczną kulturę kulinarną z ogromną ilością oryginalnych dań i sposobów ich przyrządzania.

Pewne podobieństwa są wprawdzie widoczne, jednakże nie da się powiedzieć, aby Azja była lądem kulinarnie homogenicznym.

Turyści odwiedzający kraje azjatyckie zwracają często uwagę na lokalną gastronomię.

Jej specyfiką jest to, że wiele dań jest przyrządzanych, serwowanych i zjadanych na ulicy, z reguły poza jakimkolwiek reżimem sanitarnym.

Dla Europejczyków taki widok może być szokiem, ale dla Azjatów to chleb powszedni.

Mało tego – znawcy podkreślają, że na ulicach Bangkoku czy Szanghaju najłatwiej skosztować autentycznego smaku Azji.

Potwierdza to wiele osób, które za tanie pieniądze żywią się w ten sposób.