Co nas zniechęca do jedzenia?

Chyba każdy z nas przynajmniej raz był w restauracji, w której jedzenie niezbyt przypadło mu do gustu. Przyczyny takiego stanu rzeczy bywają różne. Jednak najczęściej wymienianym czynnikiem, który sprawia, że lokal w naszych oczach wypada słabo, są frytki smażone na starym oleju. Takie sytuacje mają jednak miejsce coraz rzadziej. Dzieje się tak głównie ze względu na nieprzyjemny zapach, jaki powodują tego typu oszczędności. Klienci niechętnie odwiedzą miejsce, które wonieją wielokrotnie używanym tłuszczem.

Częste wymienianie go leży więc w interesie właściciela. Jeszcze więcej wątpliwości wzbudza przygotowywanie dań z produktów, których okres przydatności do spożycia już minął. Takie praktyki są trudniej wyczuwalne dla klientów, przez co tym bardziej wzbudzają ich niepokój. Nigdy nie możemy być do końca pewni, czy nasz posiłek nie został przed podaniem umiejętnie odświeżony lub przyprawiony w taki sposób, aby zniwelować niezbyt przyjemny zapach. Wbrew tym obawom okazuje się, że błędem najczęściej popełnianym podczas pracy w kuchni nie jest wykorzystywanie podstarzałych produktów, ale nieprawidłowe mycie sprzętów kuchennych. Trudno jednak ocenić zjawisko niecelowego podawania klientom niehigienicznie przygotowanych potraw jako pozytywne.