Zioła, które pokochasz

Kucharze dobrze wiedzą, że sztuką jest nie ugotować danie, ale odpowiednio je doprawić. Sól i pieprz w kuchni ma każdy. Jednak jak wybrać zioła, aby każdy twój posiłek był prawdziwym dziełem sztuki? Jakie wybrać zioła, gdy szwankuje zdrowie? Tymianek ma wiele zastosowań. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wzmacniająco. Korzystnie wpływa na trawienie. Pasuje do mięs.Rozmaryn to bezcenne zioło, stosowane przy schorzeniach jelit, wątroby, dróg żółciowych, a także przy zaburzeniach układu moczowego, dodając go do ciężkich dań ułatwi na pewno trawienie oraz wzbogaci aromat i smak.

Właściwości lecznicze wykazuje również lubczyk, który działa rozluźniająco na mięśnie przyjelitowe. Zapobiega wzdęciom. Używa się go w leczeniu układu moczowego. Ponadto przez wiele osób jest uznawany za afrodyzjak. Aromatyczny estragon pomaga w leczeniu bezsenności i korzystnie wpływa na trawienie. Można nim zastąpić sól.Stewia to najsłodsza roślina świata z powodzeniem zastąpi w kuchni cukier – nie podnosi stężenia cukru we krwi, obniża również ciśnienie krwi.

www.kegel.net.pl