Kto szczególnie musi kontrolować jedzenie?

Kto szczególnie musi kontrolować jedzenie?

W niektórych przypadkach wybór potrawy w restauracji przysparza wielu trudności. Nie zawsze przyczyną jest jednak duża liczba dań w karcie. Menu zwykle nie dostarcza informacji, które mogą być bardzo istotne dla cukrzyków oraz osób starających się utrzymać dietę. W odpowiedzi na ich potrzeby kilka lat temu w Warszawie wprowadzono pilotażowy projekt pod nazwą „Niebieskie menu”. W restauracjach biorących udział w akcji pojawiły się karty zawierające dokładne dane na temat potraw, ich gramaturę oraz wartości odżywcze: kaloryczność, ilość białek, tłuszczów i węglowodanów.

Szczególne znaczenie ma to z punktu widzenia diabetyków. Przyjmowane przez nich dawki insuliny zwykle są obliczane z uwzględnieniem wielkości oraz składu posiłku. Jeśli chory nie może uzyskać w restauracji koniecznych informacji, powinien omijać takie miejsce szerokim łukiem. Wartości odżywcze produktu niemniej ważne są dla osób, które starają się walczyć z otyłością. Bez dostępu do „Niebieskiej karty” obliczenie kaloryczności posiłku może być jedynie szacunkowe, co mogłoby się negatywnie odbić na stosowanej diecie.

Tego typu rozwiązania powinny być wykorzystywane we wszystkich restauracjach.

kurawarzyw.pl

Przeczytaj również: Środki gryzoniobójcze

Przeczytaj również: Niebezpieczne środki czystości

Przeczytaj również: Jakie są rodzaje silikonów?