Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Obiad
Mimo tego, że to śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia – nie wyobrażamy sobie, aby odpuścić sobie obiad. Trzeba przyznać, że jest to z pewnością najbardziej pracochłonne danie. W wielu domach praktykuje się nadal obiady, które składają się z dwóch posiłków. Co zrobić, aby nie spędzać
Zioła, które pokochasz
Kucharze dobrze wiedzą, że sztuką jest nie ugotować danie, ale odpowiednio je doprawić. Sól i pieprz w kuchni ma każdy. Jednak jak wybrać zioła, aby każdy twój posiłek był prawdziwym dziełem sztuki? Jakie wybrać zioła, gdy szwankuje zdrowie? Tymianek ma wiele zastosowań. Działa przeciwzapalnie, prz
Szkodliwe produkty wysoko przetworzone
Produkty spożywcze, ze względu na stopień ich obróbki, możemy podzielić na produkty naturalne, czyli w żaden sposób nieprzetworzone, produkty przetworzone, jednak w niezbyt znaczącym stopniu, a także na produkty wysoko przetworzone. Podczas gdy te pierwsze są dla naszego zdrowia całkowicie bezpiec
Niebezpieczne środki czystości
Sprzątanie domu jest obecnie bardzo prostym zadaniem. Wystarczy bowiem sięgnąć po środek czystości, który znajdziemy w wielu sklepach. Duża różnorodność sprawia, że znajdziemy zarówno preparaty do czyszczenia glazury, podłóg czy urządzeń sanitarnych. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie powszech
Kolacja
Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi – ta sentencja namawia do rezygnowania z kolacji, ale nie do końca słusznie. Kiedy tak naprawdę jeść kolację, aby nie przytyć? Lekarze zgodnie odpowiadają, że najlepszą porą na jedzenie jest co najmniej dwie godziny pr
Jak zacząć?
Wstajesz rano. Czujesz głód. Postanawiasz na szybko przyrządzić śniadanie. pokrowiec na koszyk do chleba https://exeller.be/kategoria-produktu/grochowe/bialko-grochowe/ Chwila, chwila… przecież nie umiesz. Właśnie wyprowadziłeś się z domu. Mama zawsze przygotowywała posiłek dla wszystkich. Od c
Kto szczególnie musi kontrolować jedzenie?
W niektórych przypadkach wybór potrawy w restauracji przysparza wielu trudności. Nie zawsze przyczyną jest jednak duża liczba dań w karcie. Menu zwykle nie dostarcza informacji, które mogą być bardzo istotne dla cukrzyków oraz osób starających się utrzymać dietę. W odpowiedzi na ich potrzeby kilka
Kiedy potrawa jest nieświeża?
Zwykle wydaje nam się, że już na pierwszy rzut rozpoznamy, czy zaserwowana nam potrawa jest świeża. O odpowiedniej jakości potrawy może świadczyć wiele cech: jej smak, zapach, czy nawet wygląd. Niestety, restauratorzy znają wiele sztuczek, które pozwalają zatuszować najbardziej oczywiste sygnały ni
Jakie produkty są chronione?
W Polsce lista produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowane Tradycyjne Specjalności obejmuje trzydzieści sześć pozycji. Może się zdarzyć, że nie zauważymy lub nie rozpoznamy odpowiednich symboli zamieszczonych na opakowaniach. Co za
Kto może zostać tajemniczym klientem?
Przeglądając oferty pracy, coraz częściej możemy natknąć się na nazwy zawodów, które niewiele nam mówią. Zwykle nie zwracamy uwagi na takie ogłoszenia, myśląc, że obco brzmiące stanowiska wymagają posiadania specjalistycznych kompetencji. Nic bardziej mylnego. Może okazać się, że z góry odrzucamy
Amerykańskie produkty spożywcze
Wszyscy znamy produkty spożywcze charakterystyczne dla polskiej kuchni. Czasem jednak dobrze jest wyjść poza tradycyjne i dobrze znane propozycje i zapoznać się z tym, co mają nam do zaoferowania inne kraje. Weźmy na przykład amerykańskie produkty spożywcze. Faktem jest, że wiele z nich ma opini
Żywność bezglutenowa – dla kogo?
Celikalia jest chorobą układu pokarmowego polegającą na silnej reakcji alergicznej na gluten zawarty w produktach spożywczych. Nie ma tak naprawdę leku pozwalającego wyeliminować to schorzenie. Jedyną metodą leczenia jest odpowiednia dieta, czyli taka, która w ogóle nie zawiera substancji, jaką j