Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Obiad
Mimo tego, że to śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia – nie wyobrażamy sobie, aby odpuścić sobie obiad. Trzeba przyznać, że jest to z pewnością najbardziej pracochłonne danie. W wielu domach praktykuje się nadal obiady, które składają się z dwóch posiłków. Co zrobić, aby nie spędzać

Zioła, które pokochasz
Kucharze dobrze wiedzą, że sztuką jest nie ugotować danie, ale odpowiednio je doprawić. Sól i pieprz w kuchni ma każdy. Jednak jak wybrać zioła, aby każdy twój posiłek był prawdziwym dziełem sztuki? Jakie wybrać zioła, gdy szwankuje zdrowie? Tymianek ma wiele zastosowań. Działa przeciwzapalnie, prz

Szkodliwe produkty wysoko przetworzone
Produkty spożywcze, ze względu na stopień ich obróbki, możemy podzielić na produkty naturalne, czyli w żaden sposób nieprzetworzone, produkty przetworzone, jednak w niezbyt znaczącym stopniu, a także na produkty wysoko przetworzone. Podczas gdy te pierwsze są dla naszego zdrowia całkowicie bezpiec

Niebezpieczne środki czystości
Sprzątanie domu jest obecnie bardzo prostym zadaniem. Wystarczy bowiem sięgnąć po środek czystości, który znajdziemy w wielu sklepach. Duża różnorodność sprawia, że znajdziemy zarówno preparaty do czyszczenia glazury, podłóg czy urządzeń sanitarnych. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie powszech

Kolacja
Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi – ta sentencja namawia do rezygnowania z kolacji, ale nie do końca słusznie. Kiedy tak naprawdę jeść kolację, aby nie przytyć? Lekarze zgodnie odpowiadają, że najlepszą porą na jedzenie jest co najmniej dwie godziny pr

Jak zacząć?
Wstajesz rano. Czujesz głód. Postanawiasz na szybko przyrządzić śniadanie. pokrowiec na koszyk do chleba https://exeller.be/kategoria-produktu/grochowe/bialko-grochowe/ Chwila, chwila… przecież nie umiesz. Właśnie wyprowadziłeś się z domu. Mama zawsze przygotowywała posiłek dla wszystkich. Od c

Kto szczególnie musi kontrolować jedzenie?
W niektórych przypadkach wybór potrawy w restauracji przysparza wielu trudności. Nie zawsze przyczyną jest jednak duża liczba dań w karcie. Menu zwykle nie dostarcza informacji, które mogą być bardzo istotne dla cukrzyków oraz osób starających się utrzymać dietę. W odpowiedzi na ich potrzeby kilka

Kiedy potrawa jest nieświeża?
Zwykle wydaje nam się, że już na pierwszy rzut rozpoznamy, czy zaserwowana nam potrawa jest świeża. O odpowiedniej jakości potrawy może świadczyć wiele cech: jej smak, zapach, czy nawet wygląd. Niestety, restauratorzy znają wiele sztuczek, które pozwalają zatuszować najbardziej oczywiste sygnały ni

Jakie produkty są chronione?
W Polsce lista produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowane Tradycyjne Specjalności obejmuje trzydzieści sześć pozycji. Może się zdarzyć, że nie zauważymy lub nie rozpoznamy odpowiednich symboli zamieszczonych na opakowaniach. Co za

Kto może zostać tajemniczym klientem?
Przeglądając oferty pracy, coraz częściej możemy natknąć się na nazwy zawodów, które niewiele nam mówią. Zwykle nie zwracamy uwagi na takie ogłoszenia, myśląc, że obco brzmiące stanowiska wymagają posiadania specjalistycznych kompetencji. Nic bardziej mylnego. Może okazać się, że z góry odrzucamy

Amerykańskie produkty spożywcze
Wszyscy znamy produkty spożywcze charakterystyczne dla polskiej kuchni. Czasem jednak dobrze jest wyjść poza tradycyjne i dobrze znane propozycje i zapoznać się z tym, co mają nam do zaoferowania inne kraje. Weźmy na przykład amerykańskie produkty spożywcze. Faktem jest, że wiele z nich ma opini

Żywność bezglutenowa – dla kogo?
Celikalia jest chorobą układu pokarmowego polegającą na silnej reakcji alergicznej na gluten zawarty w produktach spożywczych. Nie ma tak naprawdę leku pozwalającego wyeliminować to schorzenie. Jedyną metodą leczenia jest odpowiednia dieta, czyli taka, która w ogóle nie zawiera substancji, jaką j

Tajniki piwa
Piwo jest znanym na całym świecie alkoholowym napojem oraz produktem spożywczym zaliczanym do jednego z najstarszych alkoholi. Co ciekawe, ludzie spożywają go nader regularnie, o czym świadczy fakt, iż plasuje się on na trzecim miejscu po wodzie i herbacie, jeśli chodzi o częstotliwość spożycia. Po

Kontrowersyjne produkty spożywcze
Wśród produktów spożywczych dosyć kontrowersyjną grupę stanowią niewątpliwie te, które określa się mianem żywności transgenicznej, czy genetycznie zmodyfikowanej. Prawdę mówić, żywność tego rodzaju można znaleźć na każdej sklepowej półce. Przykład? Choćby margaryna, czy zwykłe ciastka. Zgodnie z pr

Kosmetyki codziennego użytku
Obecnie z łatwością możemy zadbać o potrzeby naszej skóry. Jest to możliwe dzięki powszechnie dostępnym kosmetykom. Zawarte w nich składniki wykazują właściwości nawilżające, odżywcze, przeciwzmarszczkowe czy pielęgnacyjne. Wszystko to sprawia, że możemy dopasować kosmetyk do aktualnych zapotrzebow

Co gotować, aby zachować szczupłą sylwetkę?
Każdy marzy o idealnej sylwetce, jednak trudno jest odmówić sobie smacznych, i często niezdrowych, posiłków. Można jednak jeść smacznie i zachować szczupłą sylwetkę. Co gotować, aby nie przytyć? Przede wszystkim pamiętaj o warzywach! To dzięki warzywom będziesz mieć idealną sylwetkę. Najzdrowsze są

Dział „kuchnie świata” w marketach
Udając się na większe zakupy najczęściej kierujemy swoje kroki do któregoś z marketów. To specyfika współczesnego handlu, w którym małe sklepy mają coraz mniej do powiedzenia, a zdecydowanie dominującą pozycję na rynku mają sieci sklepów wielkopowierzchniowych. Mają one niewątpliwe walory z punktu w

Azja – kontynent pełen smaku
Teraz pora przenieść się na Daleki Wschód, bo tam kryją się kulinarne cuda, które zasmakowały wielu milionom konsumentów na całym świecie. https://restauracjamlodapolka.pl/menu/ https://www.kuchennepromocje.pl/5-kuchnia Ciężko się dziwić, jeśli weźmiemy pod uwagę charakter kuchni azjatyckiej i je

Jak stosować środki zawierające kwas fluorowodorowy?
Jednym z najbardziej szkodliwych, a zarazem niebezpiecznych substancji, które znajdują się w preparatach chemicznych jest kwas fluorowodorowy. Związek ten można zaliczyć to niezwykle żrących, a zarazem trujących substancji. Niebezpieczne jest już nawet wdychanie oparów tego kwasu, ponieważ z łatwo

Jakie są rodzaje silikonów?
Chemia budowlana oferuje dużą różnorodność produktów. Do jednych z najpowszechniejszych zaliczają się silikony. Preparat ten stosowany jest chociażby podczas fugowania, spoinowania bądź uszczelniania. Wszystkie silikony charakteryzują się dużą elastycznością oraz wodoodpornością. Ponadto są niezwyk

Środki gryzoniobójcze
Gryzonie są prawdziwą plagą na wsiach i nie tylko. Szkodniki te mogą znaczący zniszczyć dostępne plony. Z tego powodu w rolnictwie od dawna stosuje się różnego rodzaju środki gryzoniobójcze. Dzięki temu można uchronić plony przed szkodliwym działaniem gryzoni. kurawarzyw.pl Koszyk korkowy do chleb

Pułapka fast-foodów?
Stereotypowe wyobrażenia o kuchni amerykańskiej i nie tylko są nader często kształtowane w oparciu o wizyty w barach szybkiej obsługi. Dla osób, które cenią sobie świadome odżywianie hasło „fast-food” kojarzy się jak najgorzej – z niską jakością, dużą zawartością tłuszczy o znikomej wartości i ogrom

Świat pełen smaków
Ciężko znaleźć kogoś, kto nie lubi jeść i komu jest całkowicie obojętne, co je. Zwłaszcza w obecnych czasach, gdy mamy większe niż kiedykolwiek możliwości degustowania i porównywania kuchni z różnych stron świata. Możemy poznawać smaki, które jeszcze kiedyś uchodziły za totalną egzotykę natomiast d

Domowe interpretacje światowej kuchni
Nikt nas nie zmusza, aby wydawać pieniądze w restauracjach. mopak.pl https://biopack.com.pl/ Gdyby żywić się tylko tam, trzeba by się liczyć ze znacznymi wydatkami, szczególnie gdy zależy nam na autentycznym smaku i najwyższej jakości. Dlatego zdecydowana większość smakoszy decyduje się jadać w