Szkodliwe produkty wysoko przetworzone
Produkty spożywcze, ze względu na stopień ich obróbki, możemy podzielić na produkty naturalne, czyli w żaden sposób nieprzetworzone, produkty przetworzone, jednak w niezbyt znaczącym stopniu, a także na produkty wysoko przetworzone.
Podczas gdy te pierwsze są dla naszego zdrowia całkowicie bezpieczne, a nawet potrafią na nie pozytywnie wpływać, tak te ostatnie okazują się być bardziej szkodliwymi niż w ogóle jesteśmy sobie w stanie wyobrazić.
Czym właściwie jest żywność przetworzona i jakie produkty należałoby do niej zaliczyć? Mówiąc ogólnie, jest to żywność wyprodukowana w taki sposób, aby proces jej przygotowywania był jak najszybszy, a okres trwałości i przydatności do spożycia odpowiednio długi.
Aby osiągnąć powyższe cele, konieczne jest dodanie do produktów spożywczych takich składników jak rozmaite słodziki, sztuczne aromaty, czy tłuszczone utwardzone – wszystko po to, aby odpowiednio zmienić strukturę pokarmu.
Przykłady żywności wysoko przetworzonej to chipsy, mięsne mrożonki, przekąski z sera, fast-food, czy gotowe desery.