Jakie produkty są chronione?

W Polsce lista produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowane Tradycyjne Specjalności obejmuje trzydzieści sześć pozycji. Może się zdarzyć, że nie zauważymy lub nie rozpoznamy odpowiednich symboli zamieszczonych na opakowaniach. Co za tym idzie, czasami jemy chronione produkty, nawet o tym nie wiedząc.

Wśród chronionych produktów prym wiodą wyroby, które uważamy za charakterystyczne dla danego regionu. Do tej grupy należą między innymi rogale świętomarcińskie czy krakowskie obwarzanki. Na liście znajduje się też kilka odmian miodu, zarówno zwykłego, jak i pitnego.

Najczęściej są one chronione ze względu na pochodzenie geograficzne – tylko wyjątkowe otoczenie pozwala pszczołom na wytworzenie specjalnego produktu. Można tu znaleźć także niektóre odmiany warzyw i owoców, hodowane w ściśle określonych warunkach. Warto również wiedzieć, że wśród chronionych wyrobów można znaleźć także oscypek oraz podhalańską bryndzę.

Wykorzystywanie w produkcji potraw produktów, które przypominają w smaku lub wyglądzie chroniony artykuł, nie uprawnia nas do użycia jego nazwy. Restauratorzy, którzy w swoim menu podają, że potrawa została wykonana przy użyciu któregoś z tych wyrobów, powinni szczególnie o tym pamiętać.