Żywność bezglutenowa – dla kogo?

Celikalia jest chorobą układu pokarmowego polegającą na silnej reakcji alergicznej na gluten zawarty w produktach spożywczych.

Nie ma tak naprawdę leku pozwalającego wyeliminować to schorzenie.

Jedyną metodą leczenia jest odpowiednia dieta, czyli taka, która w ogóle nie zawiera substancji, jaką jest gluten.

W praktyce jest to nie lada wyzwanie, gdyż powszechnie wiadomo, że ten składnik w mniejszych lub większych ilościach, ale jednak występuje w większości dostępnych pokarmów.

Z myślą o osobach chorych na celikalię producenci żywności zaczęli produkować specjalne produkty spożywcze, które są całkowicie pozbawione glutenu, czyli dokładniej mówiąc – nie zawierają mieszanki białek pochodzenia roślinnego, które można wydzielić z ostatniej frakcji mąki.

Co do struktury, gluten jest to twór przypominający gumę do żucia.

Jest on tym składnikiem mąki, który przyczynia się do jej ciągliwości, jednak w licznych przypadkach jest to również substancja bardzo szkodliwa dla przewodu pokarmowego człowieka.

Produkty spożywcze, które są naturalnie pozbawione glutenu to na przykład ryż, soja, czy ziemniaki.

Na potrzeby rynku modyfikuje się jednak także coraz liczniej inną żywność, co ma na celu pozbawienie jej szkodliwego glutenu.